Akıllı Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Akıllı robot süpürgeler hala gelişen teknolojileriyle özellikleri daha da artıyor hatta takip etmesi zor bir hal alıyor. Temizlik robotu alırken dikkat etmeniz gereken noktaları en ince ayrıntısına kadar sizinle paylaştım. Burada yazılanlara dikkat ederek alımlarınızı yaptığınızda daha iyi bir tercih yapabilirsiniz. Bu kriterlere göre seçtiğim 2 modeli sizin için listenin sonunda paylaştım.

1. Ürün Tipi

Akıllı robot süpürgeler genel olarak süpürme üstünedir. Ancak gelişen teknoloji ile süpürge ile beraber moplayan versiyonları da yayılmış durumda. Moplama yani paspaslama özelliği olan robot süpürgeler ile sadece süpüren robot süpürgeler arasında bariz bir fiyat farkı olabiliyor. Moplama çok büyük bir avantaj olsa da bütçenize ve bu yazıdaki diğer kriterleri de göz önünde bulundurarak tercih yapabilirsiniz.

Robot süpürgelerin yanı sıra sadece mop veya zemin yıkama yapan akıllı robotlar da mevcut. Çok daha kompleks bir amaca hitap ediyor ve genel olarak sanayi tipi olanları kullanılıyor diyebiliriz.

2. Kullanım Alanı

Bazı akıllı robotlar sadece sert, halısız zeminde süpürme yaparken bazıları hem halı zeminde hem de sert zeminde süpürme yapabiliyor. Gözlemlerime göre akıllı robotların büyük çoğunluğu iki zemine de uygun dizayn edilmiş. Yine de fiyat performans bir ürün araştırırken iki zemine de uygun olmasına dikkat etmenizi öneririm. Ancak ofis gibi halı kullanılmayan bir yere alacaksanız bu sizin için önemli bir kriter olmaz ve daha uygun akıllı robot süpürgelere de yönelebilirsiniz.

3. Emiş Gücü

Emiş gücü manuel süpürgelerde olduğu gibi robot süpürgelerde de önemli bir kriter. Robot süpürgelerin emiş gücü genelde 2000-4000 Pa arasında. Ancak 400 Pa gibi çok düşük ve 12000 Pa gibi çok yüksek emiş gücü olan modeller de mevcut.

Çok geniş bir skala olduğu için ortalama emiş gücü olan bir makineyi tercih etmeniz her zaman daha avantajlı olacaktır. En önemli kriteriniz ortada hiçbir toz, kırıntı kalmaması ise emiş gücü daha yüksek olanlara yönelebilirsiniz. Ancak bu durumda bütçeden veya diğer özelliklerden fedakarlık yapmanız gerekecektir.

4. Çalışma Süresi

Çalışma süresi akıllı robot süpürgelerin en önemli konularından biri. Geniş bir eviniz varsa kısa sürede çalışan bir makine bütün evi süpürmeden şarj istasyonuna geri dönecektir. Bunu değerlendirirken ürünü kullanacağınız yerin genişliğine dikkat etmelisiniz.

Ortalama robot süpürgelerin çalışma süresi 120-200 dakika. Bu standart bir apartman dairesini temizlemeye yetiyor. Küçük stüdyo tipi bir eve alacaksanız çalışma süresinden kısıp daha uygun fiyatlı ürünlere yönelebilirsiniz.

5. Şarj Süresi

Şarj olma süresi bir diğer dikkat etmemiz gereken konu. Robot süpürgelerde ortalama şarj süresi 2-6 saat arasında sürüyor. Gece boyu kendi istasyonunda durduğu için genelde süpürmeye full şarj ile başlıyor. Bu yüzden şarj süresinden ziyade çalışma süresi bir nebze daha önemli.

Günde birkaç kere kullanmanız gereken ofis tarzı bir yere akıllı robot bakmıyorsanız veya metrekare olarak çok geniş bir alanda kullanmayacaksanız şarj süresi diğer özellikler arasında daha tolere edilebilir hale geliyor. Çalışma süresi kısa olan ve şarj süresi uzun olan bir makine temizliğin diğer güne sarkmasına sebep olabilir. Bu yüzden ikisini aynı anda değerlendirmek çok daha mantıklı olacaktır.

6. Otomatik Şarj

Şarj ve batarya meselesi toplu olarak değerlendirilmesi gereken bir detay olduğunu söyleyebiliriz. Otomatik şarj da bunlardan biri. Temizliğin ortasında şarjı biten akıllı robot süpürgenin istasyonuna dönüp kendini otomatik şarj etmesi büyük bir avantaj. Bunun manuel olması, evde olmadığınız zaman şarjı biten makinenin siz gelene kadar şarj olmayacağı anlamına gelir. Bu da akıllı robot süpürgenin “akıllı” özelliğini anlamsız kılar. Gözlemlerime göre piyasada bulunan çoğu üründe otomatik şarj özelliği hali hazırda bulunuyor.

7. Temizlik Esnasında Şarj

Temizlik esnasında şarj ile süpürmenin ortasında şarjı biten akıllı robot süpürgenin istasyona giderek yeniden şarj olmasını ve süpürmeye devam etmesini sağlar. Aslında çok işlevsel bir özellik ancak en önemli noktalardan biri değil. Çünkü zaten ortalama bir akıllı robot süpürge tek şarjda normal boyutta bütün evi süpürebiliyor. Şarj süresi genelde uzun olduğu için aradan saatler geçtikten sonra akıllı robotun şarj olup süpürmeye veya moplamaya devam etmesi anlamsız olabilir.

8. Pil Kapasitesi

Pil kapasitesi tabii ki çalışma süresiyle beraber doğru orantılı gidiyor. Akıllı robot süpürgelerin ortalama pil kapasitesi 2500-3200 mAh arasında ancak yeni modeller 5200 mAh’a kadar çıkmış durumda. Pil kapasitesi fazla olan bir makine her zaman avantajınıza olacaktır, bu yüzden dikkat etmenizde fayda var. Aynı şekilde direkt çalışma süresi üzerinden de eleme yapabilirsiniz.

9. Aşılabilir Yükseklik

Kullanacağınız yerin yüzeyinde halı, mobilya gibi pürüzler varsa aşılabilir yüksekliğe dikkat etmek önemli. Örneğin yere düşen küçük bir eşya makinenin tökezlemesine ve düşmesine sebep olabilir. Aşılabilir yükseklik ortalama olarak 20-50 mm arasında oluyor. Bu çoğu engel için yeterli. Akıllı robotunuzun engelsiz bir şekilde işini yapabilmesi için bu özelliğe dikkat etmekte fayda var. Gözlemlerime göre yeni çıkan çoğu modelde bu özellik zaten var, daha eski ve uygun fiyatlı bir model bakarken dikkat etmeniz gerekebilir.

10. Düşme Engelleyici Sensör

Siz evde yokken herhangi bir engele düşüp takılan robot süpürge, siz eve gidip düzeltene kadar işlevsiz olacaktır. Bu yüzden akıllı robot süpürgelerin sensörlerinin yeterli sayıda ve işlevsel olması oldukça önemli. İyi haber şu ki, çoğu akıllı robot süpürgenin artık düşme engelleyici sensörleri mevcut. Ancak daha uygun fiyatlı modellere yöneliyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken noktalardan biri bu sensörler.

11. Toz Haznesi Kapasitesi

Bütün bir ev süpürülürken akıllı robot süpürgenin biriken tozu tutacak kapasitesi yoksa makine bir süre sonra süpürmemeye başlayacaktır. Bunu eski tip torbalı elektrikli süpürgeler gibi düşünebiliriz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, yine, süpürülecek yerin alan genişliğidir. Düzenli süpürülen nispeten dar bir alanda ister istemez çok fazla toz birikmez. Bu yüzden küçük bir yer için akıllı robot süpürge baktığınızda ilk kriterinizin toz haznesi kapasitesi olması gerekmez.

Akıllı robot süpürgelerin ortalama toz haznesi kapasitesi 250-600 ml arasında değişiyor. Toz haznesi kapasitesine dikkat ederken evinizin genişliğini ve süpürme sıklığınızı göz önünde bulundurmalısınız.

12. Toz Boşaltma İstasyonu

Toz haznesi kapasitesine bir diğer alternatif de toz boşaltma istasyonu. Şöyle ki, toz boşaltma istasyonu olduğu sürece toz haznesinin az olması bir dezavantaj yaratmaz. Çünkü toz haznesi doldukça makine kendisi gidip boşaltacaktır. Bu yüzden bu iki kriteri beraber değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Toz boşaltma istasyonu özelliği genelde son çıkan modellerde oluyor bu yüzden de fiyatı oldukça etkiliyor. Biraz daha fiyat performansı sağlamak için toz haznesi kapasitesi fazla olan bir modele yönelebilirsiniz.

13. Mod Özellikleri

Genelde akıllı robot süpürgelerin modları oluyor ancak eski modellerde hiç olmayanları da mevcut. En azından standart-orta-güçlü şeklinde 3 modu olan akıllı robot süpürgelere yönelebilirsiniz. Böylece harcayacağı enerjiyi ve çıkaracağı sesi kontrol edebilirsiniz. Artık modu olmayan bir akıllı robot süpürge neredeyse yok, bu yüzden mod sayısından ziyade modların özelliklerini inceleyerek seçim yapmanızı tavsiye ederim.

14. Zaman Planlama

Uygulaması olan çoğu akıllı robot süpürgenin zaman planlama özelliği de mevcut. Bunun sayesinde makinenin ne zaman, nereyi süpürüp moplayacağını kontrol edebiliyorsunuz. Olmazsa olmaz bir özellik olmasa da, sürekli evde bulunmayan biri için vazgeçilmez bir özellik olabilir. Bu yüzden evde bulunma şartlarınıza göre zaman planlamanın sizin için önemli olup olmadığını göz önünde bulundurabilirsiniz.

15. Wi-Fi

Wi-Fi için akıllı robot süpürgelerin olmazsa olmazı diyebiliriz. Bu sayede siz uzaktayken emir alabiliyor ve süpürebiliyor. Ama internet olmayan manuel olanları da mevcut tabii. Wi-Fi özelliği olmayan akıllı robot süpürgeler biraz daha basit ve amaca yönelik oluyor. Çeşit çeşit modları olan, uygulamasından kontrol edebileceğiniz, haritasına bakabileceğiniz bir makine istiyorsanız Wi-Fi kesinlikle gerekli. Ancak süpürsün yeter diyorsanız daha ucuz olan manuel versiyonlarına yönelebilirsiniz.

16. Akıllı Navigasyon ve Haritalama

Navigasyon akıllı robot süpürgelerin olmazsa olmazı. Doğru çalışan sensörleri olmayan, navigasyona sahip olmayan bir makine sadece kendi etrafında dönüp durur. İlk çalıştırdığınız zamanlarda süpürge bulunduğu yeri dolaşıp etrafı tanıyıp haritasını çıkarmalıdır.

Haritalama yöntemi olarak çeşitli yollar var, lazer ve kamera gibi.. Kameralı olanlar tabii ki en güvenli olanı ancak fiyatı önemli ölçüde etkiliyor. Bu yüzden lazerli olanlara yönelebilirsiniz. Sensörler biraz teknik bir konu olduğu için yorumları da dikkate almanızı tavsiye ederim.

17. HEPA Filtre ve Siklon Filtre

Pandemi ile birlikte düzenli temizliğin önemi had safhada. Bu yüzden de akıllı robot süpürgeler için filtreler önemli ki, süpürmesine moplamasına değsin.

HEPA filtre ortamda bulunan toz, polen gibi partikülleri temizlemeyi sağlar. Biraz daha koruyucu bir filtre olduğu için daha çok astım gibi solunum rahatsızlıkları olanlar tercih edebilir. Çoğu akıllı robot süpürgede bunun yeterli olduğu söyleniyor.

Siklon filtre ise içerisinde bir girdap oluşturarak toz ve parçacıkları toplar. Genel olarak HEPA filtre ile siklon filtrenin birlikte kullanıldığını görüyoruz. Birbirlerini tamamlayan filtreler olduğu için çok yoğun bir temizlik sağlıyor.

Özellikle temizlik hassasiyetiniz varsa ve tozlardan dolayı rahatsızlık yaşıyorsanız, bu filtreler sizin için oldukça önemli.

18. Gürültü Seviyesi

Akıllı robot süpürgelerin çok fazla ses çıkardığı söylenemez. Ancak ses sizin için çok önemliyse, gürültü seviyesine dikkat ederek alım yapabilirsiniz. Robot süpürgelerin ortalama gürültü seviyesi 20 ila 80 dB arasında. Bazı akıllı robot süpürgelerde ekstra sessiz modları da mevcut. Sizin için önemliyse desibellere bakarak da bir eleme yapabilirsiniz.

En İyi Akıllı Robot Süpürge

Yukarıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak benim seçtiğim 2 model bunlar. Daha fazla akıllı robot süpürge modeli incelemesine bakmak istiyorsanız En İyi Akıllı Robot Süpürge linkini ziyaret edip burada sayılan kriterlere göre inceleyebilirsiniz.

  1. Roborock S5 Max Vacuum Cleaner Akıllı Robot Süpürge
  2. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir