Günümüzde yollarda, kaldırımlarda elektrikli scooterları (sukutur, sıkutır) sık sık görmeye başladık. Eskiden elektriksiz scooterların yanında kaykay, hoverboard gibi araçlar da oldukça popülerdi. Gelişen teknolojiyle birlikte elektrikli scooterlar da elektrikten nasibini aldı. Birçok firma bu araçları temin etmeye başladı. Hem de çok pratik bir şekilde, cep telefonu uygulaması ile birlikte kullanıcılara kiraya sundu. Ülkemizde bu alana Martı adlı şirket öncülük etmişti. Daha sonra Martı’yı BinBin, Palm, Gez, Tazı, Dost Scooter, HOP! gibi şirketler takip etti.
Çoğu üründe olduğu gibi elektrikli scooterlarımıza da görünüşü güzelleştirmek amacıyla farklı aksesuarlar takabiliriz. Eğer herhangi bir arıza yaşanırsa yedek parça satan yerler ve internet siteleri bulunuyor. Arıza kısmı tespit edip yedek parça temin edip değişim yapabilirsiniz. Scooterın direksiyon kısmına uyumlu olan scooter çantası ürünleri bulunuyor. Bir yandan sürüşünüzü yaparken diğer yandan çantanızı da taşıyabilirsiniz. Herhangi bir arıza durumunda tekerleği, bataryayı ve çamurluğu da kolaylıkla değişim yapabilirsiniz.
Çoğu kişi kiralık elektrikli scooterların kiralama bedellerinden şikâyetçi. Bu nedenle çevremde kendi elektrikli scooterını almayı düşünen pek çok arkadaşım var. Her ürünü almaya karar verme aşamasında olduğu gibi elektrikli scooter alırken de önümüzde birçok seçenek bulunuyor.
Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek adına sizlerle birlikte birçok markanın farklı modellerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Böylelikle kendimize en uygun modeli seçmeniz kolaylaşacak.
İyi Bir Elektrikli Scooter Almak İstiyorsak Nelere Dikkat Etmeliyiz? Hadi Bakalım.
Pil Ömrü
Bir elektrikli scooter’ın pil ömrü, ne kadar yol kat edebileceğimizi belirler. Elektrikli scooter ile uzun mesafeler kat etmek istiyorsak, pil ömrü uzun olan bir model tercih etmeliyiz.
Motor Gücü
Alacağınız scooterın motor gücü gün içindeki kilometrenizi etkileyecektir. Ayrıca dik yokuşlara tırmanmak da yeterlidir. Dağlık bölgelerde yaşayanlar için çift motorlu bir scooter daha iyi bir seçenek olacaktır. 20 kilometreden fazla seyahat etmeyi planlıyorsanız ve yol zorsa, daha yüksek motor gücüne sahip elektrikli bir scooter seçmelisiniz. Eğer dik bir yokuş çıkıyorsanız, 500W motor yeterli olmayabilir.
Fren
Tüm ulaşım araçlarında olduğu gibi elektrikli scooterlarda da fren çok önemlidir. Durmamız gereken yerde, zamanında durmamız çok önemlidir. 50 km hız sınırının üzerinde olan yollara girmemiz yasak olsa bile, daha düşük hız sınırı olan yollarda da otomobiller bizim için tehlike doğuruyor. Bu nedenle iyi frene sahip bir model tercih etmemiz güvenliğimiz için çok önemlidir. Elektrikli scooterların çeşitli fren türleri vardır: ön elektrikli veya rejeneratif kilitlenme önleyici fren sistemleri, ayak frenleri, kampanalı frenler ve disk frenler. Bu türler arasında disk frenler en etkili ve güvenilir olanıdır, ancak genellikle yalnızca pahalı e-scooter’larda bulunur. Elektrikli fren bakım gerektirmez ve ayak freni ile birlikte kullanıldığında mükemmel çalışır.
Azami Hız
Güvenliğimiz için fazla hız yapmamız pek doğru olmasa da bazen acelemiz oluyor ve bur yere yetişmemiz gerekebiliyor. Elektrikli scooter tercih ederken azami hız çok mühim bir özellik olmasa da bazı kullanıcılar belli bir hız sınırının üstünde model tercih etmek isteyebiliyor. Tabi bu durumda hava koşulları ve yol koşulları bizim için çok önemlidir. Özellikle yağmurlu havalarda ve engebeli yollarda yavaş gitmemiz gerekir. Belirli kısıtlamalar nedeniyle çoğu model 25 km/s ile sınırlıdır.
Tasarım
Çoğu üründe olduğu gibi ilk dikkatimizi çeken özellik tasarımdır. Alacağımız ürünün nasıl gözüktüğüne önem gösteririz. Birçok farklı renkte üretilen model bulunuyor. Kişisel zevkimize göre bunu göz önünde bulundurabiliriz. Güvenlik ve performans açısından çok önemli bir özellik olmasa da tasarım da kullanıcıların tercih sebeplerinden biri.
Aydınlatma
Trafikte en önemli şeylerden birisi de aydınlatmadır. Hava karardığında diğer araçlar ve canlılar tarafından fark edilmemiz güvenliğimiz için oldukça önemlidir. Ek olarak aydınlatma ürünleri alma imkanımız olsa da güvenlik nedeniyle markalar ürünlerinde yeterli aydınlatmalar kullanıyor.
Ağırlık
Elektrikli scooterlarda ağırlık, taşınabilirlik açısından önemlidir. Rahatlıkla taşıyabileceğimiz bir modeli tercih etmek bizim için daha iyi olacaktır. Bazı durumlarda kullanmamız mümkün olmayacak ve elimizde taşımamız gerekecek. Ağır bir model tercih ettiğimiz takdirde taşımakta zorlanacağız ve bu da bizi çok yoracak. Ağırlık durumunu da bu sebeple gözönünde bulundurmalıyız.
Elektrikli scooter alırken dikkat etmemiz gereken kriterler bunlardı. Peki bize hangi model daha uygun. Bütçe mi daha önemli yoksa performans mı? Tasarım seçenekleri olan bizim daha mı cazip? Gelin farklı markaların farklı modellerini birlikte inceleyelim.
En İyi Elektrikli Scooter Markaları – 2022
- Xiaomi
- Yuki
- Volta
- Citycoco
- Dynamic
- Decathlon
- Kawasaki
- Motolux
- RKS
- Velocifero
- Razor
- Micron
- Niu
- Hergele
- Kuba
- Mondial
- Seat
- CityMate
- Onvo
- Mijia
- BOOD
En İyi Elektrikli Scooter Modelleri – 2022
- Xiaomi Mi Pro 2
- Volta VT1
- CityMate Plus
- RKS G48
- Onvo OV-007
- Xiaomi Mi Essential
- Xiaomi Mi 1
- Xiaomi Mijia M365
- Citycoco X350 Pro
1. Xiaomi Mi Pro 2
- 600 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 45 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/s hıza sahip.
- 4-5 saatte şarj oluyor.
- 14 kg ağırlığa sahip.
- 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Bildiğimiz gibi teknolojik ürünlerde son yıllarda uygun fiyata yüksek performans sunan Çin markaları damga vuruyor. Bu markalar arasında da en popüler olan ve kullanıcının güvenini kazanan marka Xiaomi.
Diğer inceleme ve tavsiye yazılarımızda da kendisine sıkça yer verdiğimiz Xiaomi, elektrikli scooter pazarında da en popüler markalardan birisi oldu. Bu yazımızda da birkaç modeline yer vermekten alamadık kendimizi.
Xiaomi, Mi Pro 2 modeliyle birlikte maksimum menzili arttırarak bu yöndeki taleplere cevap vermiş. Piyasadaki birçok modeli menziliyle geride bırakan Mi Pro 2 kullanıcılara 45 km yolculuk deneyimi sunuyor.
Katlanabilir olmasıyla taşınma konusunda oldukça kolaylık sağlıyor. Kullanıcıların gün geçtikçe yanında daha fazla taşımaya başladığını düşünürsek katlanabilir olması artı bir özellik.
Bunlara ek olarak Bluetooth bağlantısıyla mobil uygulamaya bağlanıp kullanım verilerinizi anlık olarak takip edebilirsiniz.
Ürünün avantajları:
- 45 km menziliyle kullanıcılarına uzun bir sürüş deneyimi sunuyor.
- Katlanabilir olmasıyla taşıma kolaylığı sağlıyor.
Ürünün dezavantajları:
- Şarj süresi biraz uzun görünüyor.
- Yüksek fiyatı tüm kullanıcılara hitap etmiyor.
Xiaomi Mi Pro 2 kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Kesinlikle piyasada ki en iyi scooter montajı kolay kullanımı konforlu. 182 cm 96 kg endekslerinde biriyim şuana kadar herhangi bir problem yaşamadım. tatmin edici hızlara çıkabiliyor bayır, yokuş gibi engelli yolları rahatlıkla aşabiliyor. Bu scooter da en önemli husus lastik hava basıncı lastik hava basıncı ne kadar yüksek ise o kadar verim alıyorsunuz ve lastiklerin patlama oranı oldukça düşüyor aynı zamanda enerji tasarrufu sağlıyor. Bu durumda da dikkat edilmesi gereken nokta ıslak yada kaygan zeminlerde çok dikkat etmek ani manevra ve frenlemeden kaçınmak. Lastik hava basınçları düşük kullanıldığı takdirde jantlarda ve fren diskinde eğilme oluşuyor, patlama oranı yere daha fazla temas ettiği için artıyor ve dolayısı ile elektrik tüketimini arttırıyor. Satıcıya teşekkürler. ortalama lastik hava basıncı psi ön: 45-50 psı arka: 50-60 psı
2. Volta VT1
- 550 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 20 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 3 saatte şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Evet, sonunda Xiaomi’den başka bir markaya geçebildik. Elektrikli bisiklet yazımızda da yer verdiğimiz Volta markası, ülkemizde sıkça tercih edilen bir marka. Özellikle elektrikli bisikletlerini yollarda çokça gördüğümüz Volta markasının elektrikli scooterlarını da tercih edenler bir hayli fazla.
Volta VT1 modeli geçtiğimiz yıllarda Bim marketlere gelmesiyle adını duyurmuş ve uygun fiyatıyla popüler hale gelmişti. Katlanabilir olmasıyla taşınabilirliğe önem veren kullanıcıların tercih ettiği bu model menzil konusunda rakip modellerinin biraz arkasında kalmış.
Günümüzde ikinci el satış sitelerinde yoğun olarak alışverişi yapılan VT1 modeli, popüler alışveriş sitelerinde ara sıra da satışa sunulsa da, şu an sadece bir sitede güncel satışına rastlayabiliyoruz.
550 W motoruyla tek şarjda 20 km yol kat edebildiğimiz VT1 modeli 3 saatte tamamen şarj oluyor. 25 km/h hıza sahip VT1 piyasadaki diğer modellere nazaran fiyat konusunda dezavantajlı diyebiliriz.
İncelediğimiz son iki model gibi 12 kg ağırlığa sahip VT1, maksimum 100 kg taşıyabiliyor.
Ürünün avantajları:
- Kısa sürede şarj doldurmak isteyen kullanıcılar için 3 saat makul bir süre.
Ürünün dezavantajları:
- 20 km menzil rakiplerine göre oldukça geride diyebiliriz.
- Ürünün sıfır olarak satışını bulabilmek zor olabiliyor.
Volta VT1 kullanıcı yorumu – ekşisözlük
canını sevenin yaklaşmaması gereken scooter modeli.
kısa mesafe kullanımı için aldım, dolgu lastik yoldaki tüm engebeyi vücudunuza olduğu gibi aktarıyor ama esas sorun bu da değil. hadi dedik ucuz, olsun o kadar.
bu alet yolda giderken katlama yerinden kırıldı. vb1 modelinde duyup yok artık demiştim ama bizzat başıma geldi. canınızı emanet edip bindiğiniz alet yolun ortasınsa katlanıp çat diye üstünüze devriliyor. neyse ki kaldırımdaydık da bi araca ezilmedik.
3. Xiaomi Mi Essential
- 250 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 20 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 20 km/s hıza sahip.
- 3 saatte şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Geldik listemizdeki ikinci Xiaomi ürününe. Listemize üst segment bir modelle girdik. Alternatif oluşturmak amacıyla aynı markanın daha uygun fiyatlı orta segment modeli ise Mi Essential adıyla karşımıza çıkıyor. Mi Pro 2 modeline göre motor gücü ciddi oranda azalmış. Bunun dışında menzilde de gözle görülür bir fark var diyebiliriz. Hatırlarsanız Mi Pro 2 modelinde menzilin ne kadar çok olduğundan bahsetmiştik. Segment düştüğünden dolayı bazı özellikler de ister istemez düşüşe uğruyor. Mi Essential modelinde bir şarjla 20 km yol kat edebiliyoruz.
Hız konusuna değinecek olursak, ortada pek gözle görülür bir fark yok. Mi Essential ile maksimum 20 km/s hıza ulaşabiliyoruz. Piyasadaki çoğu ürünün de gerekli düzenlemeler gereği bu seviyelerde hızlara sahip olduklarını söyleyebiliriz.
Menzilin azalmasıyla doğru orantılı olarak şarj olma süresi de orantılı olarak azalıyor haliyle. Mi Essential modelinde şarj olma süresi 3 saat. Gayet kabul edilebilir bir süre diyebiliriz. Özellikle kullanıcılar Mi Pro 2 modelinde 4-5 saat şarj süresinden oldukça şikayetçilerdi. Daha kısa sürede şarjı doldurup daha az yol kat etmek isteyenler için ideal bir model diyebiliriz Mi Essential için.
Ağırlık konusu her ne kadar biraz arka planda kalsa da Mİ Essential hafif bir model diyebiliriz. 12 kg ağırlığa sahip Mi Essential, Mi Pro 2 modeline kıyasla 2 kg’lık bir avantaj sunuyor bizlere. Taşınabilirlik açısından olumlu bir özellik diyebiliriz.
Piyasadaki çoğu model gibi Mi Essential da 100 kg taşıma kapasitesine sahip.
Ürünün avantajları:
- 12 kg ağırlığıyla kabul edilebilir bir ağırlığa sahip. Taşınabilirlik arayanlar için artı bir özellik.
- Fiyat olarak gayet makul.
- 3 saat içinde şarj olabilmesi ürünü cazip kılıyor.
Ürünün dezavantajları:
- Tek şarjda uzun yol gitmek isteyenler için pek de uygun bir model değil.
Xiaomi Mi Essential kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Öncelikle kutu icerigine gelirsek scooter sarj aleti montaj icin vidalar anahtar cikiyor direksiyon demonte geliyor cok kolay montajlaniyor. 4 vidayi sıkıyorsunuz ve hazır. Menzili 20 km civari surus kosullarina gore değişir. Max hiz sport modda 20 km ki yeterli bir hiz. Yokus performansindan cok bisey beklemeyin. Mumkunse tek ayağınızla yokuş çıkışlarında destek olabilirsiniz yada inip yurumeniz gerekecek. Özetle kullanacağız yada kullanmayi düşündüğünüz bölge yol yokuşlu ise pişman olursunuz. Ancak yolunuz duz ve cok az eğimli ise tavsiye ederim. Bu cihaz ekranli ve pil kapasitesi diger xioami modellere göre düşük bunu dikkate alin fiyati daha ekonomik olmasinin sebebi pil kapasitesi. 1s olan modelle motor gücü ayni sadece onda menzil daha fazla. M365 modelinde kutudan yedek teker çıkıyor.
4. Xiaomi Mi 1S
- 500 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 30 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 5 saatte şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Xiaomi Mi 1S modeli iki modelimizin performans olarak ortasında bulunuyor. Mi Essential modeliyle arasında çok fazla fiyat farkı bulunmayan ama çok daha iyi özellikler vadeden Mi 1S, orta bütçeli kullanıcılar için gayet makul bir model.
Menzil olarak bir önceki model Mi Essential’dan 10 km daha fazla, yani 30 km menzil sunması Mi 1S’i daha cazip kılıyor diyebiliriz. Menzil artışıyla birlikte 2 saat kadar şarj olma süresinin de uzadığını görüyoruz.
Maksimum hız konusunda da biraz daha fazla hız sunduğunu söyleyebiliriz Mi 1S modelinin. Saatte 25 km hıza ulaşabildiğimiz Mi 1S, düzenlemeler gereği maksimum seviyeyi kullanıcılarına sağlıyor.
12 kg ağırlığa sahip bu model taşınabilirlik açısından oldukça makul. Çoğu modelde olduğu gibi bu modelde de 100 kg taşıma kapasitesi olduğunu görüyoruz.
Ürünün avantajları:
- 500 w motoruyla gayet yeterli bir performans sunuyor.
- 30 km menziliyle kabul edilebilir bir mesafe deneyimi sunuyor.
- 12 kg ağırlığıyla taşınabilir bir model.
Ürünün dezavantajları:
- 5 saat şarj dolum süresi şarj konusunda sabırsız olan kullanıcılara cazip gelmeyebilir.
- Düşük bütçeli kullanıcılar için sunulan özellikler yeterli gelmeyebilir.
Xiaomi Mi 1S kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Otobüse binmemek için aldım ve bu işi gayet yeterli yapıyor. Tek elde taşıması zor değil, metroda bu sayede sıkıntı yaşamıyorum. Cruize kontrolünü açtığınızda çok daha keyifli oluyor. Sadece köpeklere dikkat etmek lazım.
5. CityMate Plus
- 350 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 23 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 4 saate şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 110 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Geldik daha önce hiç aşina olmadığımız bir markaya: CityMate. Xiaomi ve Volta markalarını daha önce duymuştuk ama açıkçası CityMate markasını ilk defa bu yazı için bilgi toplarken gördüm.
350 W motora sahip Plus modeliyle tek şarjda 25 km gidebiliyoruz. Saatte maksimum 25 km hıza ulaşabildiğimiz CityMate Plus, 4 saatte tam şarj olabiliyor.
12 kg ağırlığının yanı sıra katlanabilir olmasıyla da kullanıcılara taşınabilir bir model sunulmuş. Diğer modellerde 100 kg olarak gördüğümüz maksimum taşıma kapasitesi bu modelde 110 kg olarak karşımıza çıkıyor.
Ürünün avantajları:
- Katlanabilir olması taşınabilirlik açısından tercih sebebi.
- Aynı segmentteki ürünleri kıyasla fiyatı daha uygun.
Ürünün dezavantajları:
- Uzun menzil performansı beklentisi olan kullanıcılar için cazip olmayabilir.
CityMate Plus kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Ürün gayet güzel.Yokuş çıkma eğimi scooter’ın 25/h hızla gitmesine rağmen 10 derecenin üzerinde(%15).Eğer trafikte veya kısa mesafeli gidiş dönüş yapacaksanız alabileceğiniz en iyi ürün diyebilirim.
6. RKS G48
- 250 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 28 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 4 saate şarj oluyor.
- 11,8 kg ağırlığa sahip.
- 90 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilir bir model.
Elektrikli bisiklet ve motosikletleriyle gözümüzün aşina olduğu bir marka RKS’nin elektrikli scooter modeline geldi sıra. Sunduğu özelliklerle fiyatı orantılı olan bu modeli genelde orta bütçeli kullanıcılar tercih ediyor.
250 W motor bulunan modelde tek şarjla en fazla 28 km gidebiliyoruz. Maksimum 25 km hıza ulaşabiliyoruz.
4 saatte tam şarj olan GKS 48, 11,8 kg ağırlığa sahip. Alışkın olduğumuz 100 kg taşıma kapasitesinden az, 90 kg taşıma kapasitesine sahip. Katlanabilir olması da yer kaplamama ve taşınabilirlik açısından büyük avantaj.
Ürünün avantajları:
- Bulunduğu segmentteki diğer modellere göre 28 km menzili olması modeli ön plana çıkarıyor.
- Katlanabilir olmasıyla taşıma kolaylığı sağlıyor.
Ürünün dezavantajları:
- Diğer modellerden 10 kg daha az taşıma kapasitesine sahip.
7. Onvo OV-007
- 350 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 25 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 4 saate şarj oluyor.
- 17 kg ağırlığa sahip.
- 150 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilme özelliği bulunmuyor.
İnceleme yazılarımızda genelde alışkın olduğumuz markalara yer vermeye çalışıyoruz bildiğiniz gibi. Fakat fiyat performans olarak tüketiciye hitap eden bir marka olduğu zaman da haksızlık etmiyoruz. Onvo markası daha önce dikkatimizi çekmeyen bir markaydı. Ama bu modeliyle diğerlerinden açık ara fark yaratan bir özelliği var.
Onvo OV-007 350 W motor ile karşımıza çıkıyor. Tek şarjda 25 km yol gidebildiğimiz bu model diğer çoğu model gibi kabul edilebilir değerde. 4 saatte tüm şarjımızı doldurabiliyoruz.
Diğer modellere kıyasla biraz daha ağır olan OV-007, 17 kg ağırlığa sahip. Yazımıza başlarken vurguladığımız özellik ise 150 kg ağırlığa kadar taşıyabiliyor olması. Şimdiye kadar incelediğimiz modeller 90-110 kg kapasite arasında gezinirken, Onvo OV-007 modeli 150 kg kapasiteyle rakiplerine ciddi anlamda fark atmış.
Bu olumlu özelliğinin yanında katlanabilme özelliği de bulunmasaydı çok hoş olabilirdi ama bu modelde maalesef katlanabilme özelliği bulunmuyor. 17 kg ağırlığı da göz önünde bulunduracak olursak taşınabilirlik açısından OV-007’nin iyi bir model olduğunu söyleyemeyiz.
Ürünün avantajları:
- Belli bir kilonun üzerindeki kullanıcılar için uygun bir model.
- Fiyat konusunda da cazip görünüyor.
Ürünün dezavantajları:
- Ağırlık olarak diğer modellerin biraz üstünde.
- Katlanabilir olmaması taşınabilirlik açısından olumsuz bir özellik.
Onvo OV-007 kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Süper bir ürün yağmur çamur dinlemiyor valla oldukça zor şartlarda kullanıyorum yapandan satandan Allah razı olsun şuana kadar 80km yol yaptım, sarjı bitirene kadar kullanamadım hiç bitek şarj cihazı biraz daha kaliteli olabilirdi şarj sırasında ısınıyor bunun için şarj aletine küçük bir fan bağladım dışarıdan böylece şarj süresi de kısaldı
8. Xiaomi Mijia M365
- 250 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 30 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 5 saatte şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilme özelliği bulunuyor.
Geldik listemizdeki son Xiaomi modeline. Mijia M365, 250 W motorla bize sunulmuş. 30 km yol kat edebildiğimiz Mijia M365 menzil konusunda gayet tatmin edici diyebiliriz. Hız konusunda da standart maksimum değeri, 25 km/h hızı Mijia M365 modelinde görüyoruz.
12 kg ağırlığa sahip olan Mijia M365, incelediğimiz çoğu modeldeki gibi katlanabilme özelliğiyle birlikte taşınabilirlik konusunda kullanıcılara avantaj sağlıyor. 100 kg ağırlığa kadar taşıma kapasitesine sahip olan model menziline göre gayet kabul edilir bir sürede, 5 saatte şarj oluyor.
İncelediğimiz son Xiaomi elektrikli scooter modeli olduğu için ayrı bir özet geçmek istedim. Dışarıda gördüğüm elektrikli scooter modellerinin çoğunun Xiaomi model olduğunu fark ettim. Son zamanlarda pek çok alanda Çin markalarının tercih edildiğini görüyoruz. Bu durumun sadece cep telefon kategorisinde böyle olduğunu zannediyordum fakat süpürge, air fryer, akıllı saat, akıllı bileklik gibi revaçta olan ürünlerde Xiaomi markasının tercih edildiğini görüyorum. Bence artık eskisi gibi bu tarz fiyat performans markalarına karşı olan ön yargı kalktı ve insanlar bu markalara güvenmeye başladılar.
Ürünün avantajları:
- 30 km menziliyle uzun mesafelere tek şarjda gidip gelebilirsiniz.
Ürünün dezavantajları:
- Aynı özelliklere sahip daha ucuz fiyat bandındaki ürünlere kullanıcılar yönlenebilir.
Xiaomi Mijia M365 kullanıcı yorumu – HepsiBurada
Ben de ürünü buradan almadım ama alacak arkadaşlara fikir vermesi için yazıyorum. Gökhan Ateşoğlu Bey’in yaptığı tespitler çok doğru. Ben de 73 kiloyum tek şarjla gittiği mesafe 22-24 arası değişiyor. Düz yolda, sahilde falan 30 km’yi görebiliyor ; ama günlük kullanımda bu mümkün değil. İşe gidiş gelişte kullanıyorum. E-5 üzeri çok bir rampa vs olmadığından sorun yaşamıyorum. Ama güzergahınızda yokuş varsa sizi çıkarabilecek kadar güçlü bir alet değil. Hafif rampalarda 18 km gızla falan çıkıyor. Şahsen üründen çok memnunum. Meraklı gözler ve cesur sorularla sık sık karşılaşıyorsunuz. Evet biraz karizmatik; yapacak bir şey yok 😀
9. Citycoco X350 Pro
- 350 W motor gücüne sahip.
- Tek şarjda 27 km yol kat edebiliyorsunuz.
- 25 km/h hıza sahip.
- 4 saate şarj oluyor.
- 12 kg ağırlığa sahip.
- 126 kg taşıma kapasitesi bulunuyor.
- Katlanabilme özelliği bulunuyor.
Listemizde daha önce yer vermediğimiz bir marka olan Citcoco’nun X350 Pro modeline geldi sıra. Bu aralar elektrikli bisikletleri olan markanın elektrikli scooterları da oldukça tercih edilmeye başlandı. 350 W motora sahip olan bu modelde saatte 25 km hıza ulaşabiliyoruz. Menzil konusunda aynı fiyat bandındaki bazı modellerden geri kalan X350 Pro, bize 27 km yolculuk vaat ediyor.
4 saatte şarj olabilmesiyle bizi bir nebze tatmin etmeyi başaran model 12 kg ağırlığa sahip ve katlanabiliyor. Taşınabilirlik konusunda aklımızda bir soru işareti yok diyebiliriz. Daha önce Onvo OV-007 modelinde takdir ederek bahsettiğimiz maksimum taşıma kapasitesi avantajını bu modelde de görüyoruz. Citycoco X350 Pro 126 kg taşıma kapasitesiyle çoğu rakibinin önünde gözüküyor. Özellikle belli bir kilonun üzerinde olan kullanıcıların da bu modele yönelmesine sağlayan artı bir özellik diyebiliriz.
Ürünün avantajları:
- 4 saatte şarj olup 27 km menzil sunması cazip bir özellik.
- 126 kg taşıma kapasitesine sahip olması çoğu kullanıcının tercih etmesine neden olabilir.
Ürünün dezavantajları:
- Listedeki fiyat performans açısından en iyi model diyebiliriz. Açıkçası biz eksi bir özellik göremedik :).
Citycoco X350 Pro kullanıcı yorumu – N11
Ürün gayet güzel ancak ayakla basılan kısım azcık daha geniş olaymış keşke. 2 kademeli hız ayarı var yeşil kademede 20 yi geçmiyor, kırmızıda ben 27 yi gördüm. gazı bi kaç saniye sabit tutarsanız cruse control e geçiyo, bu güzel hızlanma ve frenleme iyi. Henüz şarja takmadım. Son bişey güvenlik ve rüzgar için kask almanızı öneririm.
Bulabildiğim en ucuz elektrikli scooter:
En ucuz elektrikli scooter, Voit Dynamic E1 Elektrikli Scooter’dır. Fiyat benim baktığım tarihte 5249 TL idi.
Bulabildiğim en pahalı elektrikli scooter:
En pahalı elektrikli scooter Inokim Oxo Elektrikli Scooter’dır. Fiyat benim baktığım tarihte 73.160 TL idi.
Ben olsam hangi elektrikli scooter modelini tercih ederdim:
Ben olsam Citycoco X350 Pro modelini tercih ederdim. Fiyatı özelliklerine göre ve aynı özellikleri sunan diğer modellere göre çok uygun.
Elektrikli Scooterlar ile ilgili sıkça sorulan sorular:
16 yaş altındakilerin elektrikli scooter kullanması yasak. 16-18 yaş aralığındakilerden M ve A1 yani motosiklet ya da mobile ehliyeti isteniyor. Yani bisiklet gibi isteyen herkes alıp kullanamıyor maalesef.
Elektrikle çalışan kablosuz birçok ürün gibi elektrikli scooterların da belirli bir pil ömrü var. Bataryayı tamamen doldurduktan sonra menzil olarak tam verim alabiliyoruz. Peki bir şarjla ne kadar yol gidebiliriz? Modelden modele bu menzil değişmekte. Piyasadaki ürünler 15 ila 45 km arasında menzil sunuyor. Kullanıcılar için çok önemli bir kriter olan menzil, ürünlerin tercih edilmesinde ilk kriter diyebiliriz.
16 yaş ve üzeri bireyler elektrikli scooter kullanabilir.
Öncelikle hangi kiralama şirketinin elektrikli scooterını kiralayacaksak o markanın mobil uygulamasını telefonumuza indirmemiz gerekiyor. Daha sonra kayıt olmak için kişisel bilgilerimizi girmeliyiz. Ödemeyi online olarak gerçekleştirebilmek için banka ya da kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz. Telefonumuzun kamerasıyla uygulama içerisinden scooterın üzerinde yer alan QR kodu (karekod) okuttuktan sonra scooterın kilidi açılıyor ve kullanıma hazır hale geliyor.
Son Olarak:
Bu yazımızda sizlerle birlikte 9 elektrikli scooter modelini inceledik. Buraya kadar sabırla okuduğun için teşekkür ederim. Bu günlerde göz önünde bulundurduğumuz en öncelikli özellik ürünün fiyatı olsa da sadece fiyata bakarak hareket etmememiz gerekiyor. Çünkü ucuz fiyata aldanıp hiç memnun kalmadığımız kalitesiz ürünlere denk gelebiliyoruz.
Herkesin ürünleri almadan önce detaylı inceleme fırsatı olmadığından biz sizin için ürünleri inceliyor ve yazının sonlarında da bizce hangi model alınmalı, tavsiye veriyoruz. Peki sen hangi modeli tercih ederdin? Yorum bölümünde belirtirsen ve diğer okurlara da tavsiyelerde bulunur ve bilgilerini paylaşırsan bizi çok mutlu edersin.
İnternetteki alışveriş siteleri dışında A101, BİM, Şok gibi zincir marketlere de her hafta farklı ürünler geliyor biliyorsunuz. Popüler olduğundan dolayı neredeyse her hafta elektrikli scooterlar da bu marketlere geliyor. Zincir marketlerin dışında Media Markt, Teknosa gibi teknoloji mağazalarında da elektrikli scooterlara sıklıkla rastlıyoruz. Tabi sıfır almak tek seçeneğimiz değil. Az kullanılmış temiz birçok model sahibinden, letgo gibi 2. el sitelerinde mevcut. Kampanyalı bir model gelirse eğer bizimle paylaşabilirsiniz ve sizin için bu ürünleri inceleyebiliriz.
Bir başka yazıda görüşmek üzere değerli iyibix okuru. Kendine iyi bak.