Farklı sebeplerden ötürü yeni bir telefon arayışı içerisinde olabilirsiniz. Peki yeni telefonunuz ile oyun oynamayı düşünüyor musunuz? Eğer yanıtınız evet ise bu listemizde yer vermiş olduğumuz farklı bütçelere göre fiyat/performans oyuncu telefonlarına bakmanızı tavsiye ederiz.
Çocukluğumdan beri oyun oynamak benim için bir hobi olmuştur. Yıllar içerisinde FPS’lerden MOBA’lara, strateji oyunlarından aksiyon oyunlarına kadar geniş bir yelpazede binlerce oyun oynadım. Tabi oyun oynarken deneyiminizi etkileyen en büyük faktörlerden biri oyunu oynarken kullandığınız donanım. Bu sebep ile seneler içinde kendime oyun donanımı konusunda bir bilgi birikimi oluşturdum ve yazılarımda bu bilgi birikimini sizler ile paylaşmaya çalışacağım.
Faik “RagingBull” Necef
İyi Bir Oyuncu Telefonu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Bakalım
Oyun için cep telefonu arıyorsanız bakmanız gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle listemizde göreceğiniz üzere yer verdiğimiz telefonların çoğu genel kullanım için üretilmiştir. Asus ROG Phone serisi gibi oyunculara yönelik telefonlar var olsa bile maalesef bu tür modeller ülkemizde nadiren bulunabilmektedir. Bu yüzden oyun odaklı bir telefon arayanlar daha derinlemesine bakmak zorundalar.
Peki oyuncular için bir akıllı telefonda hangi özellikler önemlidir? Aslında bakacak olursak bir oyuncu telefonunda olması gereken 3 temel özellik vardır: Donanımsal performans, batarya ve ekran kalitesi.
Telefonda oyun oynayacağınız için alacağınız telefonda son nesil güçlü bir çip olması şarttır. Bu hem oyun oynarken alacağınız deneyimin iyi olmasını sağlar hem de yeni teknolojiler sayesinde batarya ömrünü uzatır. Özellikle Android akıllı telefonunuzda bataryanın da büyük olması lazım. En az 4500mAh bir batarya telefonda oyun oynamak isteyenler için gereklidir.
Ekran kalitesi olarak ise 90hz ve üzeri yenileme hızına sahip bir panel ile 1080p çözünürlük şu an piyasadaki fiyat/performans telefonlarda aranması gereken özellikler arasındadır. 2K bir panel oyunlar için hem gereksiz hem de bataryayı kötü etkilemektedir. Yüksek bir yenileme hızı oyundan alacağınız deneyimi etkileyecek önemli bir faktördür.
Farklı modellerde depolama kapasitesi değişmektedir ancak 2022 yılında telefonunuzda en az 128GB depolama alanı olmasını tavsiye ederiz. RAM olarak ise 6-8GB yeterli olmaktadır.
En İyi Oyuncu Telefonları 2022:
- Poco X3 Pro
- iPhone 12 Mini
- Samsung Galaxy M32
- Black Shark 3
- Xiaomi Mi 11 Lite
- Samsung Galaxy A52S
- Samsung Galaxy M52
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Realme GT 5G
- iPhone 13 Pro Max
1-Poco X3 Pro
Avantajlar
- 120hz panel
- Güçlü donanım
- Büyük batarya
- Üstün fiyat/performans
Dezavantajlar
- IPS panel
2-iPhone 12 Mini
Avantajlar
- Apple’a göre uygun fiyat/performans oranı
- OLED ekran
Dezavantajlar
- Zayıf batarya
- 60hz yenileme hızı
- Küçük ekran
3-Samsung Galaxy M32
Avantajlar
- Bütçe dostu
- 90hz AMOLED ekran
- Devasa batarya
Dezavantajlar
- Zayıf donanım
4-Black Shark 3
Avantajlar
- Güçlü Donanım
- 90hz AMOLED ekran
- Güçlü Batarya
Dezavantajlar
- Uygun fiyata bulunması zor olabilir
5-Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Avantajlar
- Güçlü donanım
- Kaliteli ekran
- Büyük batarya
Dezavantajlar
- Fiyatı “ekonomik” değil
6-Samsung Galaxy A52S
Avantajlar
- Kaliteli ekran
- Güçlü batarya
Dezavantajlar
- Fiyat segmentindeki rakibine karşı daha zayıf donanım
7-Samsung Galaxy M52
Avantajlar
- Kaliteli ekran
- Güçlü batarya
Dezavantajlar
- Fiyat segmentindeki rakibine karşı daha zayıf donanım
- Düşük kalite malzemelerden üretilmiş olması
8-Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Avantajlar
- Kaliteli ekran
- Büyük batarya
Dezavantajlar
- Zayıf donanım
9-Realme GT 5G
Avantajlar
- Üstün seviye donanım
- Büyük batarya
- Yüksek kalite ekran
Dezavantajlar
- Pahalı
10-iPhone 13 Pro
Avantajlar
- Üstün donanım
- 12hz AMOLED ekran
Dezavantajlar
- Ortalama batarya
- Yüksek fiyat
Ben Olsam Hangisini Tercih Ederdim?
Bir android kullancısı olarak bütçeme bağlı olarak Poco X3 Pro ile Realme GT 5G arasında zor bir seçim yapmak zorunda kalırdım. Günün sonunda biraz daha güçlü bir donanım ve AMOLED ekran için 2 kat daha fazla para ödemek mantıklı olmayabilir ancak GT 5G piyasadaki benzer donanıma sahip diğer telefonlardan hala daha uygun.
Siz Olsanız Hangisini Tercih Ederdiniz?
Türkiye’nin değişen yapısı yüzünden bu yazıda yer vermek istediğim birçok telefona ulaşamadığım için yer veremedim. Dünyada birçok “oyuncu telefonu” çıkmasına rağmen bunları ülkemizde bulmak zor. Bu yüzden sizin aklınızda olan telefonu bu listede bulamamanız doğal olabilir. Listemizde olsun ya da olmasın siz bir “oyuncu telefonu” olarak hangi modeli daha çekici buluyorsunuz? Gelin yorumlarda tartışalım.
Diğer En İyi Oyuncu Ekipmanları İncelemeleri
Oyuncu bilgisayarı ile birlikte ihtiyacınız olabilecek diğer oyuncu ekipmanları ile alakalı yazıları da yine aynı titizlikle yazmaya çalıştık. Aşağıdaki paragraflara bakarak ihtiyacınız olanları inceleyebilirsiniz.
En İyi Oyuncu Monitörleri
Bilgisayarınız için kullandığınız monitör bozulmuş veya artık ihtiyaçlarınızı karşılamıyor olabilir. Böyle bir durumdaysanız, oyuncuların farklı ihtiyaçlarını karşılayan ve bütçeleri çok zorlamayan en iyi oyuncu monitörlerini incelediğimiz yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Yazımızda ayrıca oyuncu monitörlerine bakarken nelere bakılması gerektiğine değindik. Yazımızda incelemesi olan ürünler ise şunlar: Monster Aryond A32, Casper Excalibur E27QHD-G, ViewSonic VX2458-C-mhd, Samsung LC24RG50FQRXUF, HP 22x, Asus Tuf Gaming VG24VQ, Asus VG248QG, Gamepower Intense X20, Samsung LC27RG50FQMXUF, Acer Nitro RG271P, MSI Optix G27CQ4
En İyi Gaming Kulaklık
Farklı sebeplerden ötürü yeni bir oyuncu kulaklığı arayışı içinde olabilirsiniz. Hazırlamış olduğumuz yazıda farklı ihtiyaçlara uygun bazı en iyi gaming kulaklık göz attık. En iyi oyuncu kulaklıklarını tavsiye ettiğimiz yazımıza bakabilirsiniz. Yazıda hem en iyi oyuncu kulak üstü kablolu kulaklıklar, hem tavsiye gaming kulak içi kablolu kulaklıklar, hem de en iyi gaming kablosuz(wireless) kulaklıklar var. İncelemesi olan ürünler ise şunlar: Gamepower-Mihawk, Logitech Astro A10, Rampage R36 Drop, Anker SoundCore Strike 3, Corsair HS35, Razer Tiamat 2.2 V2, SteelSeries Arctis 1, HyperX Cloud Silver, Asus TUF Gaming H7 Wireless, Corsair HS70 Pro Wireless, SteelSeries Arctis 1 Wireless, Razer HDS Hammerhead Duo, HyperX Cloud Earbuds, Razer Hammerhead True Wireless Earbuds.
Fiyat Performans Oyuncu Fareleri (Mouse’lar)
Yeni bir oyuncu mouse’u arıyorsanız bütçe dostu 12 adet fiyat/performans oyuncu faresi incelediğimiz bu yazımıza bakabilirsiniz. Yazımızda incelediğimiz modellerden en iyi Logitech oyuncu kulaklıkları: Logitech G502 Hero, Logitech G102 / 203, Logitech G305 Lightspeed Wireless, Logitech G Pro Wireless / Hero, Logitech G604. En iyi SteelSeries oyuncu kulaklıkları: SteelSeries Rival 3, SteelSeries Rival 300S, SteelSeries Rival 600 / 650. En iyi Razer gaming mouse modelleri: Razer Basilisk X Hyperspeed, Razer Deathadder V2. Diğer markalardan en iyileri ise şöyle: Corsair Ironclaw RGB / Wireless, Rampage SMX-R9,
En İyi Oyuncu Koltukları
Size konforlu bir deneyim sunacak farklı tasarımdaki en iyi oyuncu koltuklarına baktığımız yazımıza bakabilirsiniz. Bu yazımızda seçtiğimiz modeller ise şunlar: Xdrive Fırtına, Zio Venom, Calitte Titan TT, Aerocool ThunderX3 YC3, a Gamer Series Blade Mood, page KL-R40 Throne, Gamer Oyuncu Koltuğu, Koçoğlu Mobilya Oyuncu Koltuğu, Türksit Tulpar, Türksit M3,
Fiyat Performans Oyuncu Klavyeleri
Hem oyun hem de farklı ihtiyaçlarınızı karşılayan bir oyuncu klavyesi arıyorsanız, sizin için piyasadaki en iyi 10 fiyat/performans oyuncu klavyesini incelediğimiz yazımıza bakabilirsiniz. Seçtiğimiz mekanik ve/veya kablosuz gaming klavyeler şunlar: GamePower Ogre RGB, Philips SPK8404, ugar Purı TKL, Monster Pusat K3 Pro, Rampage KB-R96 Ultimate, Logitech G213, Logitech G413, SteelSeries Apex 3, Asus RA04 TUF Gaming K1, Piranha 2345, Logitech G613.
En İyi Oyuncu Bilgisayararları/Laptoplar
Yeni bir oyuncu bilgisayarı/laptopu arıyorsanız, kullanıcılara hem iyi bir oyun deneyimi sunan hem de farklı ihtiyaçlarını karşılayan modellerden bahsettiğimiz yazıya bakabilirsiniz. Yazımızda seçmiş olduğumuz oyuncu laptop modelleri şunlardır: Monster Abra A5 V17.1.3, Asus ROG Strix G15, Lenovo Ideapad Gaming 3, Acer Nitro 5, Asus TUF Gaming F15, Dell G15, Casper Excalibur G770, MSI GF65 Thin, Asus ROG Zephyrus G14, Monster Tulpar T5 V21.7.